Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Αυτά είπε ο Χρήστος Σπίρτζης για την «κατάρρευση των αστικών συγκοινωνιών»

Συνέντευξη  του Χρήστου Σπίρτζη στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων....
θέλω με την σειρά μου να σταθώ στο πιο σημαντικό ερώτημα τις συνέντευξης όλα τα άλλα τα αφήνω στην κρίση του συναδέλφου που τα βιώνει καθημερινά στους δρόμους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε υπουργέ, στο νέο Υπερταμείο των Αποκρατικοποιήσεων μεταβιβάστηκαν αρκετές ΔΕΚΟ, όπως ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, Αττικό Μετρό κ.λ.π. Ιδιωτικοποιούνται ναι ή όχι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ. Το έχουμε πει χίλιες φορές. Αν ήταν για ιδιωτικοποίηση θα εντάσσονταν στο ΤΑΙΠΕΔ.  Ας σταματήσουν οι υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων της μιας δραχμής να σπεκουλάρουν. Ό,τι ιδιωτικοποιείται είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, με δική τους ευθύνη και με δεσμεύσεις που ανέλαβαν εκείνοι για τη χώρα, όταν κυβερνούσαν.

Και τώρα απλά να υπενθυμίσω ότι:

1)ότι σύμφωνα με το άρθρο 197 σκοπός της Εταιρείας Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) είναι «να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών  αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ…».
2)
Στο υπερ-ταμείο και ο ΟΣΕ
Το τμήμα του νομοσχεδίου με τις ΔΕΚΟ που μπαίνουν στον προθάλαμο των αποκρατικοποιήσεων έχει προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ωστόσο, με την παρέμβασή του μάλλον ενίσχυσε την ανησυχία, καθώς στον κατάλογο με τις πέντε πρώτες ΔΕΚΟ που μπαίνουν στο υπερ-ταμείο πρόσθεσε και τον ΟΣΕ που δεν υπήρχε. Συγκεκριμένα, διαβάζοντας τη λίστα ανέφερε και τον οργανισμό σιδηροδρόμων, εκτός των ήδη γνωστών ΟΑΣΑ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ ΑΕ! 
3)
Ταμείο αξιοποίησης ή αποκρατικοποίησης;
Πάντως, το τελευταίο διάστημα επιχειρείται από την πλευρά της κυβέρνησης να πείσει τους δικούς της κυρίως βουλευτές πως το Ταμείο δεν θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, αλλά θα αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία.

Να σημειωθεί ότι το υπερ-ταμείο είναι σύμφωνα με το νομοσχέδιο η Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, η οποία έχει επιμέρους θυγατρικές. Μία από της θυγατρικές είναι η Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), στην οποία περνούν οι ΔΕΚΟ.

Το άρθρο 201 αναφέρει ρητά πως η μητρική εταιρεία, αλλά και οι θυγατρικές της μπορούν όχι μόνο να αξιοποιούν, αλλά και να αποκρατικοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. «Προκειμένου να προβούν σε ιδιωτικοποίηση περιουσιακών τους στοιχείων, η Εταιρεία και οι άμεσες θυγατρικές της (εξαιρουμένων των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ) δύναται να προβαίνουν ενδεικτικά στην πώλησή τους, τη μεταβίβαση οποιωνδήποτε εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων πι αυτων ή την εισφορά των τελευταίων σε ανώνυμες εταιρίες ΑΕ ή ιδιωτικές κεφαλαιουχικές (ΙΚΕ) και στην συνεπακόλουθη πώληση των σχετικών μετοχών σε τρίτους» αναφέρει το επίμαχο άρθρο, για να συνεχίσει σε άλλο σημείο: «Η εταιρεία και οι άμεσες θυγατρικές της (εξαιρουμένων των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ) δύναται επιπλέον να προβαίνουν σε μίσθωση των περιουσιακών τους στοιχείων, την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης ή αξιοποίησής τους...».
Και 4





Στέργιος ΠιτσιόρλαςΤΑΙΠΕΔ: Υλοποιώ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές

Εγώ υλοποιώ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, δηλώνει στην “Real News” ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, πετώντας το γάντι σε όσους υπουργούς τον αμφισβητούν.Ο Στέργιος Πιτσιόρλας εξηγεί: «Αυτό το πρόγραμμα το έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές μετά από  σκληρές διαπραγματεύσεις. Εγώ δεν είμαι υπουργός ή βουλευτής. Τις διαπραγματεύσεις τις έκανε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, ο οποίος τυγχάνει να ανήκει στους ’53’.




» Τη συμφωνία την ενέκρινε η κυβέρνηση, στην οποίοι οι υπουργοί είναι στελέχη των ’53’ και την ψήφισε και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία επίσης μετέχουν ως βουλευτές στελέχη των ’53’. Ποιοι λοιπόν και γιατί ακριβώς με κατηγορούν;»
Μάλιστα για τη ΔΕΗ σημειώνει: «η μη ιδιωτικοποίηση του 17% συνιστά αθέτηση δέσμευσης, εφόσον δεν έχει τροποποιηθεί ττοπρόγραμμα





ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ