Στόχος η ενοποίηση του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών
Θέλουμε οι αστικές συγκοινωνίες να γίνουν η πρώτη επιλογή μετακίνησης στην πόλη...
Να αφήσουν οι πολίτες το αυτοκίνητο - το πρότυπο πριν από την κρίση - και να προτιμήσουν τα δημόσια μέσα.
Τόσο, γιατί συμφέρει τους ίδιους, όσο και γιατί βοηθούν το περιβάλλον της πόλης να γίνει πιο καθαρό. Στόχος μας, παράλληλα, είναι ο ΟΑΣΑ να γίνει βιώσιμος, με αύξηση των εσόδων και εξορθολογισμό των εξόδων.
Αυτή είναι η επιδίωξη του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει από την 1η τρέχοντος Σεπτεμβρίου, όπως επισημαίνει, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γρηγόρης Δημητριάδης.
Η μείωση της τιμής του εισιτηρίου, υπογραμμίζει ο ίδιος, θα φέρει -βραχυπρόθεσμα- μείωση στα έσοδα του ομίλου, ο σχεδιασμός όμως, προσθέτει, είναι μακροπρόθεσμος και στοχεύει στην αλλαγή συνηθειών των συμπολιτών μας, στην τόνωση της αστικής κινητικότητας, που όχι μόνο θα στηρίξει τα έσοδα του ομίλου, αλλά θα βοηθήσει και την οικονομική ζωή της πόλης.
Ο κ. Δημητριάδης τονίζει ότι όλος ο σχεδιασμός αναδιάρθρωσης στηρίζεται σε μια βασική ιδέα: την ενοποίηση του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών.
Συνέντευξη στον Μιχάλη Μυγιάκη
-Πώς, τελικά, καταφέρατε να μειώσετε την τιμή των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, τη στιγμή που η τρόικα ζητούσε αυξήσεις; Με ποιον τρόπο είναι εφικτή η αύξηση των εσόδων;
-Ολος ο σχεδιασμός στηρίζεται σε μια βασική ιδέα: την ενοποίηση του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών. Η ιδέα αυτή αντικατοπτρίζεται στις αλλαγές που σταδιακά θα γίνονται στο συγκοινωνιακό έργο, έτσι ώστε να «κουμπώσουν» τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ πιο αποτελεσματικά στο μετρό και να απολαύσουν όλοι οι πολίτες τα οφέλη ενός ενιαίου συστήματος.
Η ιδέα της ενοποίησης συναρτάται με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που στηρίζεται σε ένα ενιαίο εισιτήριο και σε μια ενιαία κάρτα για όλα τα μέσα. Και, βέβαια, προϋποθέτει την αναδιοργάνωση του ομίλου, έτσι ώστε να ωφεληθεί από οικονομίες κλίμακας για τη μείωση των εξόδων του. Η τρόικα αναγνώρισε ότι υπήρχε ολοκληρωμένο σχέδιο, με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα.
Μάλιστα, η Κομισιόν ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, καθώς και για το στόχο αύξησης της αστικής κινητικότητας, που είναι άλλωστε ευρωπαϊκό δικαίωμα, οπότε εκεί βρήκαμε συμμάχους
Η μείωση της τιμής του εισιτηρίου θα φέρει -βραχυπρόθεσμα- μείωση στα έσοδα του Ομίλου, κάτι που έχουμε λάβει υπόψη μας. Ο σχεδιασμός μας όμως είναι μακροπρόθεσμος. Στοχεύουμε στην αλλαγή συνηθειών των συμπολιτών μας, στην αύξηση της επιβατικής κίνησης, στην τόνωση της αστικής κινητικότητας, που όχι μόνο θα στηρίξει τα έσοδα του ομίλου, αλλά θα βοηθήσει και την οικονομική ζωή της πόλης.
-Με την αναδιάρθρωση του ομίλου υπάρχει θέμα μείωσης προσωπικού;
-Σχεδιασμός του υπουργείου είναι να προχωρήσει στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στους τομείς πρώτης γραμμής, όπου παρουσιάζονται ελλείψεις. Στοχευμένα και μεθοδικά, οι Συγκοινωνίες Αθηνών εξορθολογίζονται σε όλα τα επίπεδα.
Οι οριζόντιες απολύσεις δεν αποτελούν «λύση» μιας αποτελεσματικής αναδιοργάνωσης. Ούτε ελλειμματικό, ούτε πλεονάζον προσωπικό. Αλλά το προσωπικό που χρειάζεται, εκπαιδευμένο, ενδυναμωμένο, και θα έλεγα περήφανο που ανήκει στην οικογένεια των Συγκοινωνιών Αθηνών.
-Ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία του ΟΑΣΑ των τριών τελευταίων χρόνων και ποιοι είναι οι άμεσοι και μεσομακροπρόθεσμοι στόχοι του Οργανισμού, όσον αφορά σε έσοδα και κέρδη;
-Στόχος μας είναι ο όμιλος να γίνει βιώσιμος, με αύξηση των εσόδων του και εξορθολογισμό των εξόδων του. Ομως, πρέπει να τονίσω ότι οι αστικές συγκοινωνίες επιδοτούνται από το κράτος σε όλες τις πόλεις του κόσμου, καθώς η μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θα επιδοτούνται ή όχι οι συγκοινωνίες, αλλά πώς ακριβώς θα υπολογίζεται η επιδότηση, με ποιους κανόνες και ποια κριτήρια.
Μέχρι σήμερα επιδοτούνται οι ζημιές του Οργανισμού. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να επιδοτείται η ζήτηση σε σχέση με τις δυνατότητες των πολιτών. Η επιδότηση, δηλαδή τα χρήματα των φορολογουμένων, θα πρέπει να δίδεται στις συγκοινωνίες για να είναι οι τιμές προσιτές. Οχι για να καλύπτονται «τρύπες».
-Η μείωση του χρόνου ισχύος του εισιτηρίου από 90 σε 70 λεπτά θα επιφέρει αύξηση εσόδων;
-Η συντριπτική πλειονότητα των μετακινήσεων με τις αστικές συγκοινωνίες είναι μικρότερες των 70 λεπτών. Αυτό καταδεικνύουν οι μελέτες του ΟΑΣΑ. Πόσες φορές είδατε έξω από σταθμούς του μετρό αφημένα ή πεταμένα κάτω εισιτήρια, με επιπλέον χρόνο; Αν υπάρχουν επιβάτες με σύνθετες διαδρομές, με πολλές μετεπιβιβάσεις που διανύουν ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις, τους προτρέπουμε να στραφούν στη μηνιαία κάρτα.
Η νέα μηνιαία κάρτα των 30 ευρώ, που είναι 15 ευρώ για φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών και όσους δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο, τους δίνει τη δυνατότητα να κινηθούν απεριόριστα στην πόλη, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα για όσο χρόνο θέλουν. Είναι ένα ιδιαίτερα συμφέρον προϊόν που το επιβατικό κοινό έχει κατανοήσει, γι' αυτό άλλωστε σπεύδει αυτές τις ημέρες να το αγοράσει.
-Υπάρχει ένα ζήτημα με όσους χρησιμοποιούσαν μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών μόνο για λεωφορεία, που σημαίνει ότι το επιβατικό κοινό αυτής της κατηγορίας είναι αναγκασμένο να πληρώνει πλέον 50% ακριβότερα. Σκοπεύετε να κάνετε κάποια ρύθμιση για το θέμα αυτό;
-Η κάρτα των 20 ευρώ δεν επέτρεπε την επιβίβαση στις 3 γραμμές του μετρό. Αυτή η κάρτα καταργήθηκε. Δεν ακρίβυνε. Στη θέση της προσφέρουμε μια νέα υπηρεσία. Τη νέα κάρτα που κοστίζει 30 ευρώ και επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις όλα τα μέσα.
Οι μελέτες μας δείχνουν ότι ακόμα και όσοι χρησιμοποιούσαν την κάρτα των 20 ευρώ, περιστασιακά χρησιμοποιούσαν και το μετρό/ηλεκτρικό, πληρώνοντας απλά εισιτήρια όποτε χρειαζόταν.
Τώρα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα απεριόριστα. Τους δίνουμε κίνητρο να κινηθούν στην πόλη. Αλλωστε, βασικός σχεδιασμός μας είναι, όπως σας είπα, να λειτουργήσει το δίκτυο των λεωφορείων και των τρόλεϊ, συμπληρωματικά στο σταθερό δίκτυο.
Αυτό σημαίνει καλύτερες συχνότητες για τις γραμμές που θα συνδέονται με το μετρό και μείωση του συνολικού χρόνου διαδρομής, αφού οι γραμμές θα είναι συντομότερες και, επομένως, πιο αξιόπιστες.
-Ο νέος σχεδιασμός του δικτύου λεωφορείων και τρόλεϊ που επιχειρεί ο ΟΑΣΑ κατά πόσο θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του Οργανισμού;
-Στα χρόνια της βαθιάς ύφεσης ο κόσμος περιόρισε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις του. Σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι αρχίζει και πάλι, σιγά-σιγά, να κινείται.
Το στοίχημά μας είναι να προσελκύσουμε αυτούς τους ανθρώπους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Θέλουμε οι αστικές συγκοινωνίες να γίνουν η πρώτη επιλογή μετακίνησης στην πόλη. Να αφήσουν το αυτοκίνητο, το πρότυπο πριν από την κρίση, και να προτιμήσουν τα δημόσια μέσα. Τόσο γιατί συμφέρει τους ίδιους, όσο και γιατί βοηθούν το περιβάλλον της πόλης να γίνει πιο καθαρό.
Ο νέος σχεδιασμός του δικτύου θα προσελκύσει επιβάτες και γι' αυτό θα αυξήσει τα έσοδα. Επίσης, θα μειώσει το κόστος καθώς θα έχουμε ένα δίκτυο πιο ορθολογικό προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες της πόλης.
Δεν υποσχόμαστε ότι ξαφνικά θα γεμίσουμε τους δρόμους με περισσότερα λεωφορεία, αλλά δεσμευόμαστε για τη βέλτιστη αξιοποίηση του δικτύου που έχουμε, διεκδικώντας πάντα το καλύτερο για τον επιβάτη. Αλλωστε, το πλάνο αναδιοργάνωσης του ομίλου έχει ορίζοντα δύο ετών. Το 1 ευρώ την ημέρα είναι μόνο η αρχή.